Yashtimadhu
Το Yashtimadhu (Γλυκόριζα) χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ύλη εδώ και πολλές γενεές. Αποτελεί επίσης ένα από τα πλέον ερευνημένα και μελετημένα βότανα όσο αφορά την υποστηρικτική δράση της στη φυσιολογική πεπτική λειτουργία του οργανισμού.
Ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης (Ιταλία), χαρακτήρισαν το Yashtimadhu ως ένα χωνευτικό βότανο το οποίο «χρησιμοποιείται ευρέως και η κλινική του αποτελεσματικότητα έχει τεκμηριωθεί». Συνιστούν επίσης τη χρήση του Yashtimadhu ως διαιτητικό συμπλήρωμα στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες» (Phytotherapy Research, December 2000, 14(8):581-91).
Επιστήμονες του Laboratory of Natural Medicinal Materials του Τόκυο (Ιαπωνία), τονίζουν ότι το Yashtimadhu ήταν χαρακτηριστικό στα συστήματα ιατρικής των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αιγυπτίων και των Κινέζων ως ένα από τα πιο κοινής χρήσης φυτά. Στην Ιαπωνία, το παλαιότερο είδος Yashtimadhu, ήρθε από την Κίνα τον 8ο αιώνα, και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα στο Imperial Storehouse στο Shosoin (Yakugaku Zasshi. October 2000, 120(10):849-62).
Το Yashtimadhu αναπτύσσεται σε ημιτροπικές και θερμές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και την Κίνα.
Ενεργά συστατικά
Το κυριότερο συστατικό του Yashtimadhu και αυτό στο οποίο οφείλεται η χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του ονομάζεται γλυκυρριζίνη (γνωστό και ως γλυκυρριζικό οξύ ή γλυκυρριζινικό οξύ), και είναι ένα γλυκοζοειδές 50 φορές πιο γλυκό από την σακχαρόζη. Στα φλαβονοειδή συστατικά του περιλαμβάνονται οι liquiritigenin και isoliquiritigenin. Η γλυκυρριζίνη έχει γαστροπροστατευτική δράση και αυξάνει το ρυθμό έκκρισης βλέννης από το γαστρικό βλεννογόνο. Στην γλυκυρριζίνη οφείλονται επίσης οι μαλακτικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες του Yashtimadhu, ενώ δρα ευεργετικά στη μείωση των φλεγμονών.
Σύμφωνα με την επίσημη διεθνή βιβλιογραφία το Yashti Mandhu θεωρείτε ευεργετικό στις πεπτικές λειτουργίες, στο πεπτικό έλκος και είναι γνωστό για τις ανιαρθρτικές και αντιαλλερικές του ιδιότητες
Η Αγιουρβέδα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό σύστημα ιατρικής 3000 χρόνων.
Σαν βασικό στόχο έχει την φυσική υγεία & μακροζωία, διατηρώντας το Σώμα, το Νού και το Πνέυμα σε ισορροπία, προστατεύοντας παράλληλα απο τις ασθένειες.
Προκειμένου για αυτό έχει μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει life style (διατροφή, άσκηση, τρόπος ζωής και σκέψης), αγιουρβεδικές τεχνικές - πρακτικές κ.α.
Τα Αγιουρβεδικά βότανα και μπαχαρικά αποτελούν σημαντικοούς παράγοντες αυτής της προσέγγισης.
Συστατικά
Κάθε κάψουλα περιέχει 250mg εκχύλισμα του βοτάνου Yashti Mandhu
Οδηγίες Χρήσης
Συνιστώμενη δοσολογία:
1 κάψουλα 2 φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.
Σημείωση: Επειδή τα προϊόντα της σειράς Pure Herbs της Himalaya διατίθενται σε μορφή κάψουλας , ίσως είναι δύσκολη η κατάποση από παιδιά κάτω των 14 ετών. Για τον λόγο αυτό, η σειρά Pure Herbs συστήνεται για παιδιά ηλικίας 14 ετών και άνω.