Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος University of Nottingham
Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή λαμβάνεται από τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα επίπεδα βιταμίνης D με μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Τα ποσοστά υπογονιμότητας μεταξύ των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά είναι 10-15% και έως 10% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που μπορεί να εμποδίσει τη γονιμότητα.
Η Δρ Elisabeth Lerchbaum, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz, έχει μελετήσει τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D στη γονιμότητα των ανδρών και των γυναικών. Έρευνες από την ομάδα της υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D επηρεάζει πολλές πτυχές της γονιμότητας και στα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της παραγωγής και της ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, στην ωρίμανση των ωαρίων και των ωοθηκών στις γυναίκες και στη παραγωγή ορμονών και στα δυο φύλα. Τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και με την ενδομητρίωση στις γυναίκες. Στους άνδρες τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με την ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα ορμονών τόσο στους γόνιμους όσο και στους στείρους άντρες.
Περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D σε μερικά στάδια ωρίμανσης ωοκυττάρων και στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης σε γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Άλλα ευρήματα δείχνουν τα οφέλη της συμπλήρωσης βιταμίνης D σε μεταβολικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος, τη γονιμότητα και τις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η Δρ Lechbaum συμπληρώνει: "Η εξέταση του μεταβολισμού της βιταμίνης D θα μπορούσε να ανοίξει νέες μεθόδους θεραπείας. Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να είναι μια ασφαλής και οικονομικά προσιτή θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μπορεί ακόμα να ενισχύσει τις προσπάθειες των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά".